Oglaševanje

Vse življenje že narobe jeste znane kekse: obstaja le en pravi način

author
N1
29. avg 2025. 14:31
Some Jaffa Cakes (close-up shot) on rustic wooden background,Image: 1016199918, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no
Foto: PROFIMEDIA

Razprava o tem, ali je Jaffa Cake v resnici pecivo ali keks, traja že desetletja. Zdaj pa se je pojavila nova, morda še bolj kontroverzna debata – kako se pravilno je ta sladica?

Oglaševanje

V Združenem kraljestvu so sladkarije in piškoti obdavčeni z davkom na dodano vrednost. Obstaja pa izjema – pecivo oziroma torte niso obdavčeni.

Ko so leta 1973 uvedli ta davek, so bili Jaffa piškoti obravnavani kot pecivo. Skoraj dvajset let pozneje, leta 1991, pa je moral proizvajalec McVitie’s pred davčnim sodiščem dokazovati, da Jaffa Cakes v resnici niso piškoti in zato niso predmet obdavčitve. In to jim je uspelo.

Oglaševanje

Marsikdo pa ne ve, da je proizvajalec teh slavnih "piškotov" (ki to seveda niso) pojasnil tudi, kako se jih uradno proizvaja – in to razkrije, katera stran je pravzaprav spodaj.

Med proizvodnjo se namreč Jaffa Cake potopi v rezervoar s čokolado, kar pomeni, da je čokoladna plast na spodnji strani. Prav čokolada naj bi bila tudi prva stvar, ki bi jo morale okusiti brbončice na jeziku, šele nato pa biskvit na vrhu te sladice.

Te "piškote" ste tako zelo verjetno že vse življenje jedli narobe.

Čeprav zdaj veste, kakšen je "uradni" način, pa jih seveda lahko jeste, kakor vam poželi srce.

Oglaševanje

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih